Competitieregels

●● Competitie

We gaan door met het laddersysteem waarbij wekelijks een groepsindeling wordt samengesteld op grond van eerder behaalde resultaten.
Dit jaar spelen we drie competities. Op 29 november beginnen we met de tweede en op 14 februari met de derde competitie. De drie competities samen bepalen uiteindelijk welk paar “clubkampioen” wordt.

Wie in één van de perioden drie maal of vaker afwezig is of met een andere partner heeft gespeeld, wordt geen periode-of clubkampioen.

Hoe de laddercompetitie precies werkt, leest u hieronder.

  1. Voor de eerste middag worden de groepen willekeurig ingedeeld, bijvoorbeeld alfabetisch.
  2. Na deze middag wordt de totaalstand opgemaakt op volgorde van behaalde score. Op grond daarvan wordt de indeling gemaakt voor de tweede speelmiddag. De score die u dan haalt wordt opgeteld bij de eerste score en gedeeld door 2.
    Steeds wordt het gemiddelde bepaald van alle keren dat u hebt gespeeld. Op grond daarvan krijgt elk paar een plaatscijfer op de totaallijst.
  3. Als een paar afwezig is krijgt het voor die middag zijn eigen gemiddelde min 2%.
    (De eerste 3 weken nemen we hiervoor 50%.)
  4. Als iemand met een andere partner speelt, wordt de plaatsing bepaald door het gemiddelde van de plaatscijfers van beide spelers te nemen. De behaalde score geldt voor beiden.
    Als iemand met een onbekende speler wil komen, wordt de plaatsing in overleg met het betrokken paar bepaald. Hetzelfde geldt voor paren die zich incidenteel aanmelden.
  5. De puntentelling van de slemcompetitie is als volgt:
    6 kl, ru, ha, sch: 3 punten
    6 sa: 4 punten
    7 kl, ru, ha, sch: 6 punten
    7sa: 7 punten
    Heeft een paar als enige klein slem geboden en gemaakt, dan krijgt men 1 punt extra en bij groot slem 2 extra punten. De punten worden ook gegeven als je met een andere partner speelt. Bij elk slem dat down gaat, wordt 1 punt afgetrokken.

●● Graag even goed lezen

Aan de bridgetafel is een hoffelijke houding verplicht. Dat betekent dat een speler in overtreding is als zijn houding een vervelend gevoel oproept bij zijn tafelgenoten.
Dat klinkt vrij logisch en eenvoudig. Toch wordt deze spelregel het meest overtreden van alle spelregels.
Kennelijk ontstaan er regelmatig situaties waarin de normen van hoffelijkheid gemakkelijk worden vergeten. En toegegeven, bridge is een enerverend spel, waarin je heel intensief bezig bent met elkaar. Natuurlijk ontstaan er dan naast aangename gevoelens als voldoening, begrip, waardering en vertrouwen, ook gevoelens van schrik, afgrijzen, teleurstelling en irritatie. Als u deze negatieve gevoelens voor u kunt houden, bewijst dat uw klasse. U zult een graag geziene partner en tegenstander zijn.